دعوت دبیرکل سازمان ملل به خویشتن داری بغداد و اربیل

شناسهٔ خبر: 00822CCD -
مخالفت های بین المللی با برگزاری همه پرسی استقلال در اقلیم کردستان وارد مرحله تازه ای شده است.

به گزارش هاناخبر ،

مخالفت های بین المللی با برگزاری همه پرسی استقلال در اقلیم کردستان وارد مرحله تازه ای شده است. تهدید دولت مرکزی عراق به مداخله نظامی در صورت برهم خوردن آرامش منطقه، برگزاری رزمایش نظامی ترکیه در مرز عراق و همچنین نگرانی از تحت تاثیر قرار گرفتن مبارزه با گروه داعش در عراق و سوریه، دبیرکل سازمان ملل متحد را نیز به واکنش واداشت. آنتونیو گوترش با دعوت اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق به حفظ ارامش و حل اختلافات از طریق گفتگو، نگرانی خود را نسبت از بین رفتن تمرکز مبارزه با داعش ابراز کرد.

ترکیه، ایران، عراق، روسیه و ایالات متحده از جمله کشورهایی هستند که در هفته‌های پس از اعلام تصمیم برگزاری همه پرسی استقلال کردستان، مخالفت خود را با این همه پرسی اعلام کرده اند.

سازمان ملل متحد، ایالات متحده و روسیه

دبیر کل سازمان ملل متحد در بیانیه ای با تاکید بر ضرورت شکست دادن داعش در منطقه نگرانی خود را نسبت به از بین رفتن تمرکز مبارزه با این گروه ابراز کرد.


آنتونیو گوترش وحدت و حاکمیت دولت مرکزی عراق را از سوی سازمان ملل متحد محترم دانست و گفت: «دولت منطقه ای کردستان و دولت فدرال عراق باید مشکلات خود را با گفتگو حل کنند.»

در این بیانیه آمده است: «دبیر کل سازمان ملل از تمام رهبران عراق می خواهد که با صبر و آرامش با این موضوع برخورد کنند.»

ایالات متحده نیز معتقد است که همه پرسی استقلال اقلیم کردستان، تمرکز منطقه بر مبارزه با داعش را از بین خواهد برد.

مقامات روسیه تا کنون موضع گیری روشن و علنی درباره استقلال کردستان نداشته اند اما معاون وزیر امورخارجه این کشور در هفته های گذشته اعلام کرد که کشورش منتظر نتیجه همه پرسی خواهد بود و پس از بررسی نظر خود را اعلام خواهد کرد. وی همچنین تاکید کرد که موضع روسیه در مورد تمامیت ارضی عراق مشخص است و خواستار پایبندی اقلیم کردستان به قانون اساسی شد.

ایران

در هفته های گذشته سخنگوی وزارت امور خارجه ایران بارها مخالفت دولت ایران با برگزاری همه پرسی، اعلام و موضع کشورش را «حفظ تمامیت ارضی عراق» خواند.

علی شمخانی، دبیر شورای امنیت ملی نیز با غیرقانونی دانستن برگزاری همه پرسی، اقلیم کردستان را به لغو تمام توافقهای نظامی و امنیتی و مسدود کردن همه گذرگاه های مرزی آن منطقه با ایران تهدید کرد.

ماه گذشته نیز سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد نیروهای مسلح در دیدار با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه درباره رفراندوم استقلال کردستان عراق هشدار داده و گفته بود که برگزاری همه پرسی ایران و ترکیه را نیز درگیر خواهد کرد.

ترکیه

پس از اعلام تاریخ قطعی برگزاری همه پرسی استقلال در روز ۲۵ سپتامبر از سوی مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه مخالفت صریح خود را با این رفراندوم اعلام کرده و گفته بود که کشورش اجازه نخواهد داد که عراق تجزیه شود.

بن علی یلدیریم، نخست وزیر ترکیه نیز رفراندوم استقلال کردستان را خطری برای امنیت ملی ترکیه خوانده و گفت که کشورش هرگونه اقدام ضروری را برای مقابله با آن انجام خواهد داد.

ترکیه روز دوشنبه با اجرای مانور نظامی در مرز خود با عراق هشدار جدی خود را در مخالفت با این همه پرسی نشان داد.

ترکیه با داشتن بیشترین جمعیت کُرد و درگیری چندین ساله با نیروهای کرد حزب کارگران کردستان«پ ک ک» نسبت به برگزاری این همه پرسی احساس خطر بیشتری می کند. در همین ارتباط رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور این کشور قرار است با حیدر عبادی، نخست وزیر عراق دیدار و گفتگو کند.

عراق

اقلیم کردستان منطقه خودمختار کردنشین شمال عراق است که بر اساس قانون اساسی فدرال حکومت عراق به صورت خودمختار و با نظام پارلمانی اداره می شود.

اهمیت کرکوک بعنوان استان نفت خیز عراق، اختلاف میان دولت مرکزی و اقلیم کردستان را دو چندان کرده است. پس از بیرون راندن نیروهای داعش از استان کرکوک توسط نیروهای کرد پیشمرگه، کنترل این استان از سال ۲۰۱۴ بدست نیروهای اقلیم افتاد.

در هفته های گذشته علاوه بر استان های کرد خارج از اقلیم کردستان که به برگزاری همه پرسی پیوسته اند، کرکوک نیز اعلام کرد که در همه پرسی استقلال کردستان عراق شرکت خواهد کرد.

دولت مرکزی عراق به شدت با استقلال اقلیم کردستان مخالف است تا جایی که پارلمان عراق در در روز دوازدهم سپتامبر برگزاری همه پرسی استقلال کردستان را غیرقانونی اعلام کرد.

روز سیزدهم سپتامبر، پارلمان اقلیم کردستان در واکنش به این موضوع با تائید برگزاری همه پرسی، از بیش از ۵ میلیون کرد عراق دعوت کرد که در رفراندوم استقلال شرکت کنند.

حیدر عبادی، نخست وزیر این کشور نیز در مصاحبه ای با آسوشیتدپرس، گزینه نظامی برای مقابله با تجزیه عراق را محتمل دانست و گفت: «اگر آنها متوسل به زور شوند و ما را تهدید کنند، ما نیز مداخله نظامی خواهیم کرد.»

«رودا» گزارش داده است که نوری المالکی معاون اول عراق در اظهار نظری تشکیل کشور کردستان مستقل را با تشکیل دولت اسرائیل مقایسه کرده و گفته است که اجازه نخواهیم داد که اسرائیل دیگری در منطقه شکل بگیرد.

 نتانیاهو، نخست وزیر اسراییل هفته گذشته گفته بود که از تلاش قانونی مردم کرد برای داشتن سرزمینی از آن خود پشتیبانی می کند.

در آخرین واکنش دولت مرکزی عراق، روز دوشنبه هجدهم سپتامبر، دادگاه عالی فدرال عراق نیز غیرقانونی بودن برگزاری همه پرسی برای جدایی هر یک از مناطق عراق را تائید کرد. این دادگاه بر لزوم تعلیق همه پرسی تا زمان پاسخ سوالهای مربوط به وجاهت قانونی این رفراندوم تاکید کرده است.

دادگاه عالی فدرال عراق مسئول حل اختلاف میان دولت مرکزی و مناطق حکومت فدرال عراق است اما بدلیل آنکه اقلیم کردستان نیروهای نظامی و پلیس مستقل دارد، این دادگاه برای اعمال احکام خود ابزار اجرایی در این منطقه ندارد.

در پی این حکم دادگاه عالی فدرال، دفتر نخست وزیری عراق اعلام کرد که آقای عبادی از این دادگاه درخواست بررسی غیرقانونی بودن همه پرسی و توقف برگزاری آنرا کرده بود و نخست وزیر عراق این حکم را به منزله موافقت دادگاه با این موضوع می داند.

از طرفی نیز پارلمان کردستان نیز ساعاتی پس از نشست بارزانی و نمایندگان کشورهای غربی با تشکیل نشستی که پس از دو سال تعطیلی پارلمان برگزار شد، برگزاری همه پرسی در موعد مقرر را با اکثریت آرا، تصویب کرد.

امروز نیز جلال محمود زاده نماینده مهاباد در مجلس شورای اسلامی بر خلاف تمام موضعگیری های جمهوری اسلامی ایران در گفتگو با یک سایت محلی اعلام کرد:" رفراندوم حق قانونی اقلیم کردستان است."

ارسال نظر

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
2 + 7 =