مرغداران با آغاز فصل سرما بیماری‌های ویروسی طیور را جدی بگیرند

رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان مریوان ضمن هشدار به مرغداران گفت: استرس سرمایی یکی از عوامل تضعیف‌کننده سیستم ایمنی طیور پرورشی بوده و در چنین شرایطی پرنده بیشتر در معرض عوامل ویروسی و باکتریایی قرار می‌گیرد.

به گزارش هاناخبر ،کیوان نوری در جمع خبرنگاران استان کردستان اظهار کرد: برای به حداقل رساندن تلفات ناشی از بیماری‌هایی همچون نیوکاسل، آنفلوآنزا، آنگارا، برونشیت و غیره باید تولیدکنندگان مرغ گوشتی توصیه های بهداشتی را  جدی گرفته شده و در جهت اجرایی کردن آنها نهایت دقت و تلاش خود را به کار گیرند.

وی، در رابطه با کنترل پرندگان آزادپرواز و جوندگان افزود: باتوجه به اینکه این جانوران منبع و مخزن انواع عوامل بیماری‌زای میکروبی هستند؛ مرغدار می‌بایست با ایجاد حصار، فنس، نصب توری مناسب روی پنجره‌ها، بتون ریزی محوطه مرغداری، محصورسازی انبار دان، ماشینی‌سازی انتقال خوراک از انبار به سالن پرورش و ... هم ورود پرندگان آزادپرواز و جوندگان را کنترل کنند و هم دسترسی آنها را به جیره قطع کنند.

رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان مریوان، بر مدیریت صحیح گرمایش، رطوبت و تهویه سالن‌ها تأکید کرد و ادامه داد: هرگونه استرس حرارتی می‌تواند زمینه را برای ظهور و بروز بیماری‌ها در مرغداری فراهم کند. لذا مرغداران می‌بایست قبل از جوجه‌ریزی صحت عملکرد هیتر، سوخت‌رسان، هواکش، رطوبت‌ساز و ... را بررسی و تجهیز کنند.

وی، کنترل ورود افراد، وسایل و نهاده‌ها را از دیگر نکات مهم ذکر کرد و افزود: مدیر مرغداری حتی‌الامکان در طول دوره پرورش ورود افراد متفرقه به مرغداری را ممنوع نماید و خودروهایی که خوراک یا نهاده‌ را به مرغداری حمل می‌کنند را پس از عبور از حوضچه ضدعفونی، آن را به واحد ورود داده و قبل از تخلیه نسبت به داشتن گواهی حمل بهداشتی-قرنطینه‌ای آن، اطمینان حاصل کنند.

 نوری، اجرای برنامه واکسیناسیون را یکی از راهکارهای اساسی کاهش بیماری‌های ویروسی در واحدهای مرغداری، دانست و گفت: واکسیناسیون به صورت تزریقی برعلیه نیوکاسل، نه تنها امکان ابتلا به این بیماری مهلک را از بین برده بلکه در صورت درگیری، تعداد تلفات نیز بسیار پایین خواهد بود.

وی بیان کرد: کوره لاشه‌سوز یا چاه دفن تلفات، لازمه بسیار مفید و مهمی جهت جلوگیری از گسترش و پراکنده شدن عوامل بیماری‌زا بوده لذا مرغدار قبل از جوجه‌ریزی می‌بایست نسبت به تأمین و تجهیز آنها اقدام کند.

نوری، گزارش هرگونه تلفات نامتعارف به اداره دامپزشکی را ضروری دانست و ادامه داد: مرغدار می‌تواند با گزارش سریع هرگونه تلفات نامتعارف به شبکه دامپزشکی، باعث جلوگیری از اشاعه آلودگی در منطقه شود. اداره دامپزشکی علاوه بر نمونه‌گیری و ارسال به آزمایشگاه، اطلاع‌رسانی لازم را به سایر واحدها جهت تشدید اقدامات بهداشتی-قرنطینه‌ای انجام خواهد داد.

وی، با اشاره به عقیم‌سازی کود پایان دوره افزود: کود مرغی پایان دوره پرورش منبع و مخزن کاملی از انواع باکتری‌ها، ویروس‌ها، انگل‌ها و قارچ‌ها می‌باشد و چنانچه بدون عقیم‌سازی بارگیری و انتقال داده شود، عوامل بیماریزای آن از طریق جریان باد در کل منطقه پراکنده گشته و بدین سان اشاعه آلودگی را تشدید می‌بخشد. لذا مرغدار ملزم است پس از پایان دوره پرورش، کود را طبق شرایط اصولی و دستورالعمل‌های بهداشتی جمع‌آوری و عقیم نماید و پس از طی مدت تعیین شده آن را بارگیری و حمل کنند.

 به گفته وی، مهمترین بخشی که مرغدار باید به آن توجه نماید، تهیه جوجه باکیفیت، خرید از مزرعه مرغ مادر مجاز و تحت نظارت سازمان دامپزشکی می‌باشد. جوجه‌های بی‌کیفیت و به اصطلاح ته‌سالنی از ایمنی مناسب برخوردار نبوده و با بروز کمترین استرسی، درگیر انواع بیماری‌های عفونی و غیرعفونی می‌شوند که درنهایت تلفات سنگین و تحمیل خسارت اقتصادی فراوان برای مرغدار و تولیدکننده را به همراه دارد.

 مدیر دامپزشکی شهرستان مریوان خاطرنشان کرد: اجرای توصیه‌های فوق‌الذکر در کنار مدیریت صحیح و سخت‌گیرانه مرغدار، تهدیدات صنعت پرورش طیور را به حداقل رسانده و راندمان و بهره‌وری تولید را افزایش می‌بخشد.

ارسال نظر

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
2 + 1 =