بخش نسخ خطی کتابخانه ارومیه، تنها مرکز تخصصی اسناد آذربایجان‌غربی است

کارشناس بخش نسخ خطی کتابخانه مرکزی ارومیه گفت: بخش نسخ خطی این کتابخانه تنها مرکز مجهز و ‌تخصصی اسناد، نسخ خطی و ‌نفیس چاپی در استان است

رضا محمودپور روز سه‌شنبه درگفت وگو با خبرنگار هاناخبر اظهارکرد: این بخش دارای ۱۶۹ نسخه خطی، ۳۹۷ کتاب چاپ سنگی و ۵۷۵ کتاب چاپ سربی است.

وی اظهار کرد: منابع این بخش در موضوعات فقه، فلسفه، کلام، جغرافیا ،عرفان، تاریخ، ادعیه، ادبیات، طب، نجوم و ریاضی است.

کارشناس بخش نسخ خطی کتابخانه مرکزی ارومیه اضافه کرد: «اکمال الدین و اتمام النعمه» به زبان عربی و با موضوع غیبت و ظهور امام زمان (عج) که کتابت آن به سال ۱۰۶۹ هجری قمری برمی‌گردد، یکی از قدیمی ترین نسخه های خطی این کتابخانه است.

محمودپور به قدیمی ترین کتاب چاپ سنگی این بخش نیز اشاره کرد و ادامه داد: کتاب «ابواب الجنان» چاپ تبریز، یکی از قدیمی ترین کتب چاپ سنگی مربوط به تاریخ ۱۲۶۰ هجری قمری و به زبان فارسی با موضوع اخلاق اسلامی است که در این کتابخانه نگهداری می شود.

وی «نتایج‌الافکار» چاپ بمبئی را از جمله قدیمی ترین کتاب‌های چاپ‌ سنگی مربوط به تاریخ ۱۲۵۸ هجری قمری و به زبان عربی عنوان کرد که دراین مجموعه جای گرفته است.

رضا محمودپور گفت: کتاب «حلیة المتقین» نوشته علامه محمد باقر مجلسی که در سال ۱۲۴۸ هجری قمری چاپ شده نیز قدیمی ترین کتاب چاپ سربی به زبان فارسی این مجموعه بوده و با موضوع اخلاق اسلامی در بخش نسخ خطی ارومیه موجود است.

کارشناس بخش نسخ خطی کتابخانه مرکزی ارومیه افزود: همچنین ۲ قرآن خطی نفیس هم که دارای هنر تذهیب کاری است و در ۲ قطع کوچک و ‌بزرگ در سال های ۱۲۳۰ و ۱۰۹۹ هجری قمری چاپ شده، دراین بخش نگهداری می شود.

محمودپور به نسخه های خطی مشاهیر بومی در بخش نسخ خطی اشاره کرد و ادامه داد: دیوان اشعار ترکی و اشعاری از شاعران بومی چون پریشان، طرزی افشار، عاجز ، عربزاده ، محیط اورموی، راغب ، عندلیب ، استاد شهریار ، دخیل مراغه ای از جمله آثار مشاهیری هستند که نسخ خطی آنها در این بخش نگهداری می شود.

وی در پاسخ به این سوال که چند نسخه آسیب دیده وجود دارد؟ گفت: نسخ خطی آسیب دیده نداریم.

وی اظهار کرد: این بخش، از سال ۱۳۹۰ شمسی فعالیت خود را آغاز کرده و در زمان حاضر جمع آوری، حفاظت و نگهداری اصولی، اسکن، استخراج اطلاعات کتاب‌شناسی و نسخه شناسی ، فهرست نویسی و ارایه خدمات از جمله اقدامات مهمی است که در این کتابخانه انجام می شود.

کارشناس بخش نسخ خطی کتابخانه مرکزی ارومیه با اشاره به نحوه چیدمان این منابع در قفسه ها گفت: لازم است چیدمان این منابع طوری باشد که به کتابها فشار وارد نشود بنابراین ترتیب قطع ، تعداد کمتر و در صورت لزوم از شیوه خوابیده استفاده می شود.

محمودپور به پروسه آماده سازی نسخه های خطی دراین بخش اشاره کرد و افزود: پروسه آماده سازی نسخه های خطی در این کتابخانه به این شکل است که به محض دریافت نسخه های خطی از آنها نسخه پشتیبان تهیه و پس از بررسی های دقیق تر، فهرست نویسی شده و در نهایت اطلاعات مربوط به آنها در نرم افزار مدیریت کتابخانه با عنوان «سامان» ثبت می شود.

وی ادامه داد: این نسخ باید در دمای ۱۸ تا ۲۳ درجه و رطوبت ۴۰ تا ۵۰ درصد نگهداری و از تجهیزات لازم برای این منظور استفاده شود.

ارسال نظر

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
2 + 5 =