واردات کنترل‌نشده، شناسایی بیوتروریسم را سخت کرده است/ امکان دخالت بیوتروریسم در پدیده کشند قرمز خلیج فارس

شناسهٔ خبر: 36544960 -
رئیس مؤسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی گفت: با توجه به مبادلات فراوان و جابه جایی آفات، امکان شناسایی پدیده بیوتروریسم آسان نیست، اما پدیده کشند قرمز که در سطح آب‌های خلیج فارس به یکباره رخ داد، می‌تواند بیوتروریسم باشد.

به گزارش هاناخبر ،

 رسول زارع معاون پژوهشی و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) به آخرین وضعیت عملکرد این سازمان اشاره کرد و گفت: شناسایی ذخایر ماهیان، آبزیان، میکرو ارگانیسم‌ها و نرم‌تنان جزو برنامه آینده این سازمان است؛ چرا که یکی از وظایف این سازمان شناسایی و حفظ تنوع زیستی است.

وی اضافه کرد: همچنین در بعد ملی هم برنامه تنوع زیستی،‌ علوم دامی و ارقام زراعی ـ دامی، اصلاح بذر و امور باغبانی را در دستورکار داریم و تاکنون 17 هزار نمونه و 13 هزار و 745 گونه شناسایی شده است.

معاون پژوهشی و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در مورد آفات و بیماری‌هایی که در گیاهان خسارت‌هایی را در کشور به وجود می‌آورد نیز گفت: به طور متوسط در شرایطی که مدیریت را انجام می‌دهیم، آفات 25 تا 30 درصد خسارت به بار می‌آورند و اگر کارهای تحقیقاتی و مدیریتی را انجام ندهیم، در شرایط مناسب کل محصول در بخش کشاورزی از بین می‌رود.

در بخش دیگری از نشست محسن مفیدی نیستانک مجری برنامه کلان علم و فناوری تنوع زیستی و ذخایر ژنتیکی سازمان تات گفت: خاستگاه بسیاری از محصولات کشاورزی از 7 هزار سال پیش فلات ایران و جمهوری اسلامی ایران بوده است و بسیاری از بخش‌های تحقیقاتی از یک قرن پیش در این حوزه فعالیت می‌کرده‌اند و از اواسط سال 95 هدف‌های ذخایر ژنتیکی و تنوع زیستی را مشخص کردیم.

وی با اشاره به اینکه هنوز در حوزه تنوع زیستی و ذخایر ژنتیکی که در سند چشم انداز سال 1404 پیش‌بینی شده عقب هستیم، خاطر نشان کرد: اما با برنامه‌ریزی‌های انجام شده از ابتدای سال 97 سرعت بیشتری را در حوزه فعالیت ذخایر ژنتیکی کشور در بخش گیاه پزشکی انجام خواهیم داد.

مفیدی نیستانک همچنین از نهایی شدن سند برنامه‌ریزی استراتژیک تنوع زیستی و ذخایر ژنتیک سازمان تات تا یک ماه آینده خبر داد و افزود: در کنار آن طرح‌های اقتصاد مقاومتی از ابتدای امسال آغاز شده که برنامه نوسازی ذخایر را در اولویت قرار داده‌ایم.

ابراهیم ابراهیمی رئیس مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور در مورد پدیده بیوتروریسم که چندین سال است کشور با آن مواجه است و اینکه چقدر ممکن است آفات در قالب بیوتروریسم  وارد کشور شده باشد، گفت: یکی از اثراتی که موضوعات تنوع زیستی دارند این است که ما روی آفاتی که طغیان داشته‌اند، تحقیق کنیم تا ببینیم که منشأ طغیان این آفت بیوتروریسم بوده است یا نه، اما از آنجایی‌که مبادلات کالایی در جهان زیاد است و در پی آن بسیاری از آفات جابه‌جا می‌شود، به‌راحتی نمی‌توانیم بگوییم منشأ هرچیزی بیوتروریسم است، اما با توجه به تجربیاتی که داریم می‌توانیم بگوییم که چنین چیزی وجود داشته است.

وی به پدیده کشند قرمز که در چند سال گذشته به یک مرتبه سطح آب‌های خلیج‌فارس را احاطه کرد اشاره کرد و گفت: وقتی این مسئله مطرح شد این ذهنیت هم به وجود آمد که این پدیده تعمدی بوده یا خیر و آیا ممکن است آیا بیوتروریسم بوده باشد یا مثلاً آفت توتا که برگ‌خوار است و در بوته‌های گوجه‌فرنگی دیده شده که مؤسسه گیاه پزشکی آن را مهار کرد.

رئیس مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور به این نکته هم اشاره کرد که ما واردات زیادی داریم که گاهی کنترل شده هم نیست که این مسئله کار را گاهی سخت می‌کند.

وی تصریح کرد: همیشه امکان اینکه بیوتروریسم وجود داشته باشد، هست، اما باید در کنار آن بانک‌های میکروارگانسیم ما فعال باشد، تا بتوانیم راحت‌تر این پدیده را شناسایی کنیم.

برچسب‌ها

ارسال نظر

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
6 + 9 =